Tein viime talvena ranskalaista sitruunatorttua ja kaveri vinkkasi tehneensä samaa joskus aikoinaan Ranskassa appelsiineista. Kokeilin sitä heti silloin jo ja nyt sitten uudestaan. Appelsiineista tulee kummasti aurinkoa keittiöön ja herkullinen piirakka hyvän kahvin kanssa piristää varmasti. Sikäli mikäli joku kaipaa piristystä?! Tosin nythän tuli ainakin vähän valoa lisää lumen muodossa ja ensi viikolle lupailtiin latujakin tänne pääkaupunkiseudulle.
En ole tehnyt mitään kevennyslupauksia uuden vuoden tai tammikuun kunniaksi. Ei ole mun juttu. Sokerin vähentäminen voisi toki olla paikallaan, mutta ehkä sitten joskus. Aikaisintaan sitten kun piirakan rippeet on selvitetty. Tosin kohta on Runebergin päivä. Ja ystävänpäivä, laskiainen, vohvelipäivä ja pääsiäinen.
Ranskalainen appelsiinitorttu
Pohja:
150 g huoneenlämpöistä voita
140 g tomusokeria
6 kananmunan keltuaista
360 g vehnäjauhoja
Vaahdota
notkistettu voi ja tomusokeri. Lisää keltuaiset
yksitellen koko ajan voimakkaasti vatkaten. Lisää ⅔ jauhoista
nopeasti sekoittaen. Lisää loput jauhot nopeasti käsin. Sekoita taikinaa
mahdollisimman vähän. Taputtele taikina tasaiseksi kakuksi ja laita
jääkaappiin odottamaan. Kauli taikina ja laita taikina voideltuun ja
jauhotettuun vuokaan. Anna taikinan vielä jäähtyä n. 20 minuuttia
jääkaapissa. Esipaista pohjaa noin 15 minuuttia 160 asteessa uunin
alatasolla. Valmista täyte pohjan paistuessa.
Täyte:
3 appelsiinia
2 rkl sitruunamehua
4 munaa
200 (300) g tomusokeria
2-3 tl vaniljasokeria
1,5 dl kermaa
Pese appelsiinit huolella. Raasta kuori ja purista mehut. Vatkaa munat ja tomusokeri
vaahdoksi. Sekoita kuoriraaste, mehut ja vaniljasokeri
munasokerimassaan. Sekoita joukkoon vielä kerma. Kaada täyte vuokaan ja
paista 175 asteessa noin 30-40 min, kunnes täyte on hyytynyt. Koristele tomusokerilla.
Oijoi, onko tätä vielä jäjellä ;)
VastaaPoistaNo arvaa. Tää säilyy todella huonosti. Mutta voin tehdä sitä piakkoin lisää!
PoistaPerjantaina? Lounas meillä?
Poista