Tiikerikakusta seurasi lusikkaleipiä. Palautin aidan yli meille tulleen vuoan lusikkaleivillä varusteltuna. Jotain pientä piti nimittäin keksiä vastalahjaksi, vaikka se ei tiikerikakun tarkoitus missään nimessä ollut.
Lusikkaleivät on vähän samanlainen klassikko kuin tiikerikakku ja ainakin meillä niitä on syöty monen monituisissa perhejuhlissa. Lisäksi lusikkaleivät kuuluvat meillä pääsiäisen kahvipöytään. Etsiskelin ja testailin pitkään sopivaa ohjetta, sellaista, jolla lopputulos on pehmeä ja mureneva, lähes tulkoon suussasulava. Nyt etsiminen on loppunut. Ohje on peräisin veljeni anopilta, kiitosta vaan, jälleen kerran.
Hyvän ohjeen lisäksi kannattaa olla tarkkana voin ruskistamisen kanssa. Tuo viitisen minuuttia ja hyvin kevyt ruskistuminen riittää okein hyvin.
Lusikkaleivät
210 g voita
200 g sokeria
1 1/2 tl leivinjauhetta
275 g vehnäjauhoja (n. 4,5 dl)
2 tl vaniljasokeria
täytteeksi marmeladia
Kiehauta
voi kattilassa miedolla lämmöllä. Anna ruskistua ja poreilla hiljalleen
noin 5 minuuttia. Kun vaahto alkaa laskeutua, kaada voi kulhoon. Lisää
sokeri ja anna seoksen jäähtyä. Sekoita jäähtynyt voisokeriseos
tasaiseksi. Sekoita sooda ja vaniljasokeri jauhoihin ja lisää
voi-sokeriseokseen. Painele taikinaa soikeapesäiseen lusikkaan ja vedä
lusikanmuotoiset leivonnaiset leivinpaperilla peitetylle pellille.
Paista 150-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Levitä hieman
jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle pohjalle marmeladia ja paina kaksi
pikkuleipää vastakkain, jolloin saat munan muotoisia pikkuleipiä.
Kierittele lusikkaleivät sokerissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti