Eli kaupan tai anopin leivällä on menty, toki satunnaisesti jotain sämpylöitä ja leipääkin olen saanut aikaiseksi. Sitten ystäväni tuli ja pelasti perheeni kaupan leivältä. Hänellä oli mukanaan juuri sellainen leipä kuin haluan (vaalean) leivän olevan. Ja leipä oli vieläpä itse tehty. Kuulemma helposti.
Sitten vaan tuumasta toimeen. Homma onnistuu joka kerta. Helposti ja nopeasti käsiä ja lapsia sotkematta. Muut tietysti tiesivät salaisuudet varmaan valovuosia sitten: nopea sekoitus, löysä taikina, pitkä kohotus jääkaapissa (no sen tiesin minäkin) ja valurautapata. Olin lukenut muutaman rivin aiheesta pataleipä, mutta kukaan ei ollut muistanut tuoda maistiaisia...
Alkuperäinen ohje taitaa olla Sikke Sumarilta, mutta ystäväni huolellinen tuotekehitys siemenien, speltin ja rukiin kanssa on ollut oivallista. Olemme testanneet jo sämpylätkin tästä samasta taikinasta, hyviä - suorastaan loistavia ovat.
Patani on aika iso, samoin ruokahalu, joten teen ohjeen yleensä puolitoistakertaisena. Se tarkoittaa myös himpun pidempiä paistoaikoja.
Vaivaamaton pataleipä siemenillä
4 dl viileää vettä (kuivahiivan kanssa lämmintä)
15 g tuorehiivaa tai 1/4-½ tl kuivahiivaa
1½ tl suolaa
0,25 dl auringonkukansiemeniä
0,25 dl pellavansiemeniä
½ dl spelttijauhoja
½ dl ruisjauhoa
6-7 dl vehnäjauhoja
Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää vehnäjauhot erissä. Speltin
karkeudesta riippuen vähempi jauhomääräkin voi riittää. Taikina on siis
tarkoitus olla löysähkö, mutta ei kuitenkaan ihan juokseva. Jätä
taikina jääkaappiin kohoamaan yöksi tai pidemmäksi aikaa.
Ota taikina jauhotetulle pöydälle, vaivaa ilmakuplat taikinasta pois ja
pyöräytä taikina huolimattomasti pyöreäksi. Laita pata uuniin
kuumenemaan 20-30 minuutiksi 230 asteeseen. Ota pata uunista, ripottele
hieman jauhoja padan pohjalle varmistaaksesi ettei leipä tartu, laita
leipä pataan ja pata kansi päällä uuniin 30 minuutiksi. Ota kansi padan
päältä ja paista vielä 10-15 minuuttia.
Mä olen härvännyt nyt juuritaikinoiden kanssa. Ei tuu parempaa leipää, kuin tällä ohjeella, en jaksa ehkä kokeilla kovin montaa kertaa..
VastaaPoistaVaikea kuvitella, että millään ohjeella tai tempulla tulisi parempaa leipää:o)
Poista