Olen aika varma, että saan näitä herkullisia sämpylöitä sunnuntaina aamupalaksi. Voi tosin olla, että ehkä vähän vihjaan asiasta etukäteen. Varmuuden vuoksi. Pienet jauhopeukalot ovat nimittäin aika innokkaita leipureita, jopa niin innokkaita, että niiden iskää saattaa alkaa kesken kaiken harmittaa. Varsinkin, jos leivontaspeksit eivät ole ihan valmiina.
Suosittelen tätä superhelppoa settiä kaikille, jotka haluavat yllättää äidin/isän/lapset tai itsensä ihanilla aamiaissämpylöillä. Ei tarvitse olla edes äitienpäivä.
Taikina on täsmälleen sama kuin kuuluisassa pataleivässä. Ainekset vain sekoitetaan tasaiseksi taikinaksi, jonka annetaan nousta kylmässä yön yli. Aamulla taikina leivotaan sämpylöiksi ja paistetaan. Valmista tulee alle puolessa tunnissa. Justiinsa ehtii keittää vähän teetä tai kahvia ja kattaa pöydän. Niin helppoa ja kätevää. Ja todella herkullista.
Vaivattomat sämpylät
4 dl viileää vettä (kuivahiivan kanssa lämmintä)
15 g tuorehiivaa tai 1/4-½ tl kuivahiivaa
1½ tl suolaa
0,25 dl auringonkukansiemeniä
0,25 dl pellavansiemeniä
½ dl spelttijauhoja
½ dl ruisjauhoa
6-7 dl vehnäjauhoja
Sekoita kaikki aineet keskenään, mutta lisää vehnäjauhot erissä. Speltin
karkeudesta riippuen vähempi jauhomääräkin voi riittää. Sitä paitsi, speltin ja ruisjauhot voi jättää poiskin, jos sellaisia ei satu kaapissa olemaan. Käytä niiden tilalla vehnäjauhoja. Myös siemenet voi jättää pois, jos sellaisia ei kaapissa ole.
Taikinan on siis
tarkoitus olla pehmeä, mutta ei kuitenkaan juokseva. Jätä
taikina jääkaappiin kohoamaan yöksi tai pidemmäksi aikaa.
Ota taikina reilusti jauhotetulle pöydälle, vaivaa ilmakuplat taikinasta pois ja
pyöräytä taikina pötköksi. Jaa pötkö noin 14 osaan ja pyöräytä osat sämpylöiksi. Paista sämpylöitä 230 asteisessa uunissa n. 12-15 minuuttia.
Nämä voisivat onnistua käsivaivaiseltakin.
VastaaPoistaPientä opettelua leivontaan päin...
Juu, uskoisin onnistuvan. Ja tästä on hyvä aloittaa, helppoa ja tosi hyvää:)
Poista