Mansikkasato jäi todella laihaksi, mutta mitäs tuosta. Mustikoita on senkin edestä. Ja metsävadelmia on tulossa ilmeisesti myös runsaasti. Olen jo vähän käynyt lämmittelemässä lähimetsissä ja ensi viikolla aion ryhtyä tositoimiin. Sääkin näyttää sopivasti vähän kuivahtavan.
En todellakaan osaa päättää mikä mustikkaleivonnainen olisi parasta, mutta tämmöisellä nätillä ja herkullisella kakulla on erityinen paikka sydämessäni. Se on marjainen ja raikas ja samalla tosi tosi herkullinen. Mikä parasta, kakku on munaton ja maidoton ja helposti muokattavissa myös gluteenittomaksi.
Joku näppärä vaihtaa käden käänteessä liivatteen agaragariksi tai muuksi kasviperäiseksi hyytelöimisaineeksi ja tekee vegaanin kakun. Älkää kysykö mittasuhteita, kokeilut ovat kesken. Nappulan synttäreille tehty kokeilu pysyi kasassa, mutta oli vielä liian pehmeä.
Mustikkahilloke kannattaa valmistaa hyvissä ajoin etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä kylmäksi.
Mustikkakakku (26 cm vuokaan)
Pohja:
180 g digestivekeksejä
75 g margariinia
Täyte:
4 dl mustikkahilloketta (ohje alempana)
2 dl soijarahkaa (alpro soya go on)
8 liivatetta
tilkka sitruunamehua
4 dl soijavispiä
sokeria (n. 0,5-1 dl)
2 tl vaniljasokeria
Pohja:
Sekoita hienonnetut keksit ja voisula keskenään. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Irtopohjavuoan reunan voi sipaista öljyllä. Kakku irtoaa näin vähän nätimmin vuoasta. Ehkä:) Painele keksiseos vuoan pohjalle tiiviisti tasaiseksi kerrokseksi.
Sekoita hienonnetut keksit ja voisula keskenään. Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Irtopohjavuoan reunan voi sipaista öljyllä. Kakku irtoaa näin vähän nätimmin vuoasta. Ehkä:) Painele keksiseos vuoan pohjalle tiiviisti tasaiseksi kerrokseksi.
Täyte:
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Sekoita mustikkahilloke ja soijarahka keskenään. Vatkaa soijavispi vaahdoksi. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja sulata liivatteet mehutilkassa kattilassa. Sekoita liivateseos mustikkaseoksen joukkoon. Lisää vaniljasokeri ja sokeria. Sekoita soijavaahto täytteeseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. Sekoita huolellisesti ja kaada vuokaan. Nosta vuoka jääkaappiin ja anna seistä yön yli. Irrota varovasti vuoasta ja koristele.
Mustikkahilloke:
1 l mustikoita
2 dl hillosokeria
1 sitruunan mehu
Pane kaikki aineet kattilaan. Keitä kymmenisen minuuttia kunnes mustikat ovat hajonneet. Aja sileäksi sauvasekoittimella tai blenderissä. Anna jäähtyä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti