Karjalanpiirakat nousivat otsikoihin tammikuussa. Posti meni ja lykkäsi postimerkkiin teollisia piirakoita. Ai kamala sentään. Ja voi mikä meteli. En kyllä oikeasti pahoittanut mieltäni, mutta taputin itseäni tyytyväisenä olkapäälle. Opetin (tai yritin opettaa) joulun alla lapsilleni ja maahanmuuttajalle pulikoinnin ja rypyttämisen saloja.
Karjalanpiirakoiden leipominen ei oikeasti ole vaikeaa eikä edes
hidasta, parissa tunnissa syntyy jo iso pino piirakoita. Alkuun pääsy
tosin on helpointa, jos on joku kädestä pitäen näyttämässä.
Pidin karjalanpiirakoiden leipomisessa monen vuoden tauon, koska en ollut keksinyt tarpeeksi herkullista maidotonta vaihtoehtoa. Riisipuuro riisi-, kaura- tai kookosmaitoon keitettynä ei maistunut perheessämme kenellekään, sitkeistä yrityksistä huolimatta.
Pidin karjalanpiirakoiden leipomisessa monen vuoden tauon, koska en ollut keksinyt tarpeeksi herkullista maidotonta vaihtoehtoa. Riisipuuro riisi-, kaura- tai kookosmaitoon keitettynä ei maistunut perheessämme kenellekään, sitkeistä yrityksistä huolimatta.
Lopulta joulun alla keitin riisipuuron kaurakermaan ja jo
alkoi maistua. Elämys ei vieläkään vastaa täysmaitoon keitettyä puuroa,
mutta lopputulos on silti tosi hyvä. Ja varsinkin täysrukiiseen kuoreen
käärittynä hullu ei huomaa ja viisas ei virka. Nyt olen tehnyt
vegaani-karjalanpiirakoita jo monta kertaa.
Karjalanpiirakat
Kuoritaikina:
2 dl kylmää vettä
2 tl suolaa
5 1/2 dl ruissihtijauhoja
Täyte:
3 dl vettä
1,2 l kaurakermaa (tai täysmaitoa)
3 dl puuroriisiä
2 tl suolaa
Valmista
ensin riisipuuro, suosittelen puuron keittoon kerroskattilaa. Keitä
riisiä vedessä kunnes vesi on imeytynyt riisiin. Lisää maito ja anna
puuron kiehua puolisen tuntia. Mausta suolalla.
Valmista puuron
kiehuessa kuoritaikina sekoittamalla kaikki ainekset. Vaivaa taikina
tasaiseksi ja kiinteäksi, se ei kuitenkaan saa olla kovaa, koska kovasta
taikinasta on vaikea pulikoida tai kaaviloida ohuita pohjia. Leivo taikina tangoksi
ja paloittele se 25 yhtä suureen osaan. Pyörittele palat palloiksi ja
litistä ne. Säilytä kakkaroita muovin alla, jottei pinta kuivuisi ja
kovettuisi.
Kaaviloi kakkarat kaulimella tai piirakkapulikalla ohuiksi
pyöreiksi piirakankuoriksi. Pinoa kuoret päällekkäin ja ripota jauhoja
väliin. Harjaa ylimääräiset jauhot pois piirakoita täyttäessäsi. Levitä
kerros jäähtynyttä puuroa kuorelle, myös piirakan päihin etteivät ne
kuivu paistettaessa. Ummista piirakat rypyttämällä. Tee matalia
ryppyjä, korkeat palavat helposti uunissa. Paista piirakoita 300
asteessa 15-20 min.
Kasta valmiit kuumat piirakat margariini-vesiseokseen (tai voi-vesiseokseen, jos maitotuotteet ovat käytössä) ja
lado kulhoon hautumaan ja pehmenemään. Peitä piirakat leivinpaperilla
ja liinalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti