Kouluruotsini ja isännän puhuma ruotsi eroavat välillä melkoisesti toisistaan, saati mitä se oli alkuaikoina. Nyt olen kuulemma jo vähän ruotsalaistunut. Kutsun muun muassa laskiaispullia sujuvasti nimellä semla, vaikka koulussa opin semlan olevan sämpylä. Niin ruotsalaistunut en kuitenkaan ole, ettenkö vieläkin täyttäisi semlojani mieluiten hillolla.
Naapurimaassa kohistiin viime talvena semmelwrapeista eli laskiaispullan henkeen tehdyistä wrapeista. Jonot Tössen leipomoon olivat pitkät, todella pitkät. Mutta hyvää kannatti kuulemma vähän odottaa.
Semla-sesonki Ruotsissa alkaa jouluna ja kestää pääsiäiseen. Meillä kotona sesonki pidetään sentään paljon lyhyempänä, mutta kyllä pulla tai kaksi on laskiaisen aikaan paikallaan. Tänä vuonna minäkin halusin testata wrap-mallista laskiaispullaa, mutta meni kyllä vähän sinne päin: tuli tuommoisia tacon muotoisia. Kaulin kyllä pullakiekot tosi ohuiksi, mutta kummasti ne vaan uunissa pullistuivat rullaamiseen sopimattomiksi. Noh, kävivät kyllä kaupaksi näinkin.
Pullat jäivät aika kalpeiksi, koska niitä ei voinut paistaa kuin viitisen minuuttia. Mutta kuulemma Tössenkin wrap-pullat olivat kalpeita.
(noin 12 kappaletta)
Taikina on 1/2 annosta jauhopussin (Sunnuntai) kyljestä:
2,5 dl maitoa (tai kauramaitoa)
1 dl sokeria
1 pieni muna (voi jättää poiskin)
2 tl hyvää kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 ps kuivahiivaa tai 1 pkt tuorehiivaa
n. 7 dl vehnäjauhoja
100 g voita (tai maidotonta margariinia)
Voiteluun:
1 kananmuna (tai siirapin ja veden seosta)
Mantelitäyte (noin suurin piirtein näin se taisi mennä):
1/2 pakettia mantelimassaa
loraus kermaa
ehkä vielä ripaus mantelirouhetta
Tai noin 1 dl mansikkahilloa
2 dl vispi- tai kuohukermaa
Sekoita n. 37/42 asteiseen (tuorehiiva/kuivahiiva) maitoon hiiva, jos käytät tuorehiivaa, muna, sokeri,
kardemumma ja suola. Vispilöi taikinanesteeseen osa jauhoista (joihin
kuivahiiva on sekoitettu, jos käytät kuivahiivaa). Lisää loput jauhot ja pehmeä voi. Alusta
taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Taikina saa olla pehmeää, sen suorastaan pitää olla. Anna kohota liinan alla lämpimässä
paikassa noin 40 minuuttia tai kaksinkertaiseksi.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa kevyesti ilmakuplat pois. Jaa
taikina 12 osaan ja pyörittele pulliksi. Kauli jauhotetulla pöydällä palleroista littania lettuja, kohota hetki. Voitele pullat kananmunalla (tai siirapin ja veden seoksella) ja paista 225 asteessa uunin
keskitasolla n. 5 minuuttia. Anna jäähtyä liinan alla.
Valmista mantelitäyte: Sekoita mantelimassa ja kermaloraus tasaiseksi massaksi. Jaa
manteliseos pullien täytteeksi. Pursota tai lusikoi kermavaahto
mantelitäytteen päälle ja rullaa tai taittele mielen mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti