Tänään syttyy adventtikyntteliköissä ensimmäinen kynttilä,
hyvää ensimmäistä adventtia ja alkanutta joulukuuta! Kynttelikköä
varten kaivoin kaapista vanhoja mausteita: pari kanelitankoa ja tähtianiksia.
Olen jonkin verran vierastanut viimeksi mainittua, mutta pienissä määrin se
alkaa menetellä ja pystyn jo oleskelemaan samassa tilassa. Kauniita ovat joka tapauksessa.
Mausteiden kaveriksi lisäsin lähipuistosta poimittuja kastanjoita
ja pihamäntyjen käpyjä. Pohjalla on likkojen hiekkalaatikosta kaivettua hiekkaa. Ja taustalla vihertää nurmikko. Hö. Ei kovin jouluista, mutta ei anneta sen häiritä.
Ystävällinen anoppi lähetti minulle synttärilahjaksi nuo
numerot. Ne ovatkin aika sievät ja kätevät, helppo kiinnittää pienellä piikillä
kynttilöihin. Ei mitään mitä olisin itse ostanut, mutta mukava ja
käyttökelpoinen pikkuyllätys.
Tyrniglögi
1 litra omenamehua
3 kanelitankoa
3 tähtianista
pala kuivattua (tai miksei tuoretta) inkivääriä
limen kuori
2 dl tyrnimehua
1-1,5 dl sokeria
(konjakkia tms.)
Pese lime huolellisesti ja kuori reilu pätkä kuorta perunankuorimaveitsellä. Kiehauta kattilassa omenamehu ja mausteet. Siirrä syrjään levyltä ja anna maustua reilun vartin verran. Glögi voi maustua rauhassa pidempäänkin, jos haluat tehdä sen hyvissä ajoin melkein valmiiksi.
Siivilöi mehu ja kaada se takaisin kattilaan. Lisää tyrnimehu. Kuumenna kiehuvan kuumaksi, mutta älä keitä. Kaada laseihin ja terästä halutessasi esim. konjakilla.
Tyrniglögi lähtee ehdottomasti kokeiluun. Oikein ihanaa 1. adventtia teidän poppoolle, me saatiin eilen ensilumi ja lisää tulee, huippua!
VastaaPoistaIhanaa ja lumista adventtia teillekin! Täällä ei lumesta ole tietoa, hassua. Viime talvina ehti jotenkin tottua aika lumiseen meininkiin.
VastaaPoista