Bongasin lähikaupasta piparkakkutalomuotin jo pari vuotta sitten ja aluksi se lähinnä hymyilytti minua. Tuumin, että eihän nyt yhden piparitalon kaavojen tekeminen nyt niin vaikeaa ole... Ei ole ei, paitsi jos aikaa ja jaksua on yhtään rajallisesti ja apulaisina on pienenpieniä leipureita.
Talomuotilla tulee kätevästi puolet talon osista kerralla ja loput sitten toisella. Pohjan voi kasata ja kaulita rippeistä. Muotti on oikeasti aika fiksu, vaikka mitään
superluovaa ja omaperäistä ei sen kanssa synnykään. Toki luovuutta voi
sitten käyttää koristelussa.
Piparkakkutalo
200 g maidotonta margariinia
2 1/2 dl sokeria
1 1/2 dl siirappia
1 dl kaurakermaa
1 tl neilikkaa
1 tl kanelia
1 tl jauhettua pomeranssia
1/2 tl inkivääriä
n. 8 dl vehnäjauhoja
2 tl soodaa
Sulata
rasva kattilassa. Lisää sokeri, siirappi, kerma ja mausteet, sekoita,
kunnes sokeri sulaa. Kaada seos taikinakulhoon ja vatkaa kuohkeaksi.
Sekoita sooda jauhoihin ja lisää taikinaan, sekoita hyvin. Anna taikina
kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.
Kauli taikina
jauhotetulla pöydällä, ota muotilla osat ja kypsennä
leivinpaperilla vuoratulla uunipellillä 200 asteisessa uunissa noin 8
minuuttia. Leikkaa tarvittaessa kuumana osien reunoja tasaiseksi. Anna jäähtyä.
Koristele jäähtyneet osat ja anna niiden kuivua mieluiten seuraavaan päivään. Liimaa osat yhteen sulatetulla sokerilla. Kuumenna sokeria paistinpannulla
sen verran, että se sulaa. Älä polta sokeria ja ole muutenkin hyvin varovainen
polttavan kuuman sokerin kanssa! Kasta talon liitoskohdat sokeriin yksi osa kerrallaan ja
paina nopeasti kiinni toisiinsa ja alustaan. Mikäli sokeri kovettuu paistinpannulla, kuumenna
sitä hetki uudelleen.
Talojen koristelua voi vielä tuunata liimaamisen jälkeen. Myös ripaus tomusokeria on ihan paikallaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti