Oho, tammikuu tuntuu monesti melkoisen pitkältä, mutta sinne se meni. Toisin sanoen talviruokakausi on pitkällä ja madekausikin jo vähintään puolivälissä. Mutta vielä ehtii, vielä ehtii. Suosittelen lämpimästi vilkaisemaan kaupan kalatiskiä. Made on tosi herkullista ja kivaa vaihtelua kalaruokiin. Nylkemisestä ei tarvitse olla huolissaan, kalatiskin väki auttaa mielellään.
Olisiko viikonlopun ruoka tässä? Ja jälkiruuaksi sitten runebergintorttuja. Mademuhennos ei varsinaisesti ole mitään pikaruokaa, mutta joskus on kiva kokkailla kaikessa rauhassa ja vaikka vähän leipoakin siinä sivussa. Palkitsevaakin se on.
Mademuhennos
(Ohje: Maku)
800 g madetta (nyljettynä ja perattuna)
75 g persiljaa
3 dl vettä
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 laakerinlehti
muutama maustepippuri ja muutama valkopippuri
1 tl suolaa
1 sipuli
30 g voita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kalalientä
1/4 tl jauhettua muskottipähkinää
1 dl kuohukermaa
Huuhdo nyljetty, perattu kala
nopeasti kylmällä vedellä. Kuivaa kala ja leikkaa se ruotoineen
reiluiksi paloiksi. Katko persiljan varret, säästä vähän persiljaa
viimeistelyyn. Kiehauta vesi, viini, persiljat,
laakerinlehti ja pippurit kattilassa. Lisää suola ja kalapalat. (Voit
käyttää myös pään, josta on poistettu kidukset.) Keitä hyvin miedolla
lämmöllä kannen alla 10 minuuttia. Jos mateen maksa on puhdas, voit
kypsentää sen samalla. Keittoaika on 3–5 minuuttia maksan koosta
riippuen.
Nostele kalapalat pois liemestä
leikkuulaudalle ja anna jäähtyä. Keitä halutessasi hetki ilman kantta,
jotta liemi vielä vähän tiivistyy. Siivilöi liemi talteen. Perkaa jäähtyneet, kypsät kalapalat
ruodottomiksi sormin. (Paloittele maksa.)
Hienonna sipuli ja kuullota se
voissa paistokasarissa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja kiehauta. Kaada
siivilöity kalaliemi paistokasariin. Sekoita tasaiseksi. Keitä miedolla
lämmöllä ilman kantta reilut 5 minuuttia, kunnes kastike on paksuhkoa.
Mausta muskottipähkinällä. Kääntele joukkoon kalapalat ja kerma.
Kiehauta. Tarjoa mademuhennos keitettyjen perunoiden tai perunasoseen kanssa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti